torstai 25. huhtikuuta 2013

Yleisempää juttua tuosta eurajoki avoviemäristä.

Kaikki ojat ja pienet purot, jotka virtaavat asutuksen läheisyydessä, ovat aina olleet avoviemärinä, tavalla tai toisella. Ei siinä mitään, niin kauan kun sinne ei viskota mitään kemikaaleja, jotka eivät häviäkkään luonnosta luonnon omin voimin. Pieniä määriä toki voi yrittää noinkin hävittää, kunhan se ei ole jatkuvaa, ja määrät ei ole mitään kanisteri ja tynnyri luokkaa. (kertoo ympäristöministeriön sallimat päästörajat)

Tuossa tuleekin vastaan tämä nykyinen politiikka, jolla kaikki jätteet kerätään samaan paikkaan, ja kun laitteet ei toimi niin sitten ollaan ongelmissa. Noita ongelmia riittää siellä ja täällä, lähtien Talvivaarasta ja jatkuen avoviemäri eurajokeen, joka on siinä käytössä ollut jo satoja vuosia. Kun tuo teollisuus muka saa jotakin päästää johonkin vesistöön, niin se on menoa sitten, sitä jätettä riittää, ja samalla teollisuus vain kerää yhä suurempia voittoja, myös niiden vesistön varrella asuvien ihmisten kaventuneiden mahdollisuuksien kustannuksella.

Taas tulee mieleen tuo eurajoki jossa entisinä aikoina kalastettiin, jopa lohia ja taimenia, sekä ravustettiin ja kerättiin joki- ja helmisimpukoita. Nykyään kun tuota jokea katselee, kaikki on teollisuuden pilaamaa, ja millon minkäkin kemikaalin kyllästämää lietettä, jossa ei kalat kauaa ui eikä ravut eikä simpukat viihdy.

Eipä ne alajuoksun kalaportaat ja koskien kunnostukset paljoa lohduta. Yläjuoksulta tulee milloin mitäkin mönjää tonnikaupalla, ja sen aikaa kun ei tule, niin joki jo itsessään irrottaa entisiä kemikaaleja pohjaliejun seasta ja kuljettaa niitä kohti alajuoksua. Alajuoksulla vain ihmetellään miksei nuo kalat ja muut veden eliöt oikein nouse itse jokeen. Nekin kalat jotka jokeen on istutettu häviävät aika nopeasti, ellei kuole myrkkyihin niin kiireen vilkkaa käyttävät noita kalaportaita hyödykseen ja uivat kauas merelle.

Eikä nykyisin v.2012-2013 tuo Euran jäteveden puhdistamo ole ainakaan niitä pienimpiä joen pilaajia. Joki on ollut jo kohta vuoden käyttökiellossa, veden käyttö kielletty kasteluun ja talousvetenä, ja kaikki joen uimarannat on myös käyttökiellossa. Kaikki johtuu ulosteperäisistä kolibakteereista joita joessa uiskentelee monisatakertaisesti sallittuja määriä.
Tässtä tullaan siihen SALLITTUUN MÄÄRÄÄN. Ministeriö, tai mikä instanssi tahansa, määrittää nuo sallitut määrät, vaan yksikään joka noita määriä määrittää, ei suostu juomaan tuota sallittun määrän myrkkyjä sisältävää vettä. Silloin kyllä määrittäjä on täysin hukassa määrityksineen.

Sen jälkeen kun nuo rajat on määritetty ja laki sallii moisen menettelyn, että SALLITAAN MYRKKYJÄ VEDESSÄ, ollaan jo myrkyttämässä joenvarren asukkaita. Kun pieni määrä sallitaan ja tuleekin vahinko ja määrät ylittyvät kymmenien ja sataojen kertoimilla, se sallitaankin kun asialle ei voi mitään. Ja kuka onkaan korvausvastuussa joen käytön pilaamisesta ja puhdistamisesta. EI KUKAAN. Teollisuuttahan ei saa mistään luonnon pilaamisesta vastuuseen sitten millään, virkamieskunta levittelee käsiään.

MUTTA miten käy jos yksityinen sattuu kaatamaan kanisterillisen öljyä pihalleen, jo on poliisia ja palokuntaa paikalla, ja virkamiehet määrittämässä maksua ja laskemassa mitä kaikki maksaa ja kaikki peritään korkoineen siltä kanisterin kaatajalta. Sama homma tuntuu olevan myös näissä jätevesiasioissa. Kunta saa kaataa keräämänsä jätteet jokeen ihan rauhassa ja ilman seurauksia. Se haja-asutusalueen mökkiläinen joutuu rakentamaan oman puhdistamon, ja käyttämään siinä noita kemikaaleja joitten haitoista ei kukaan kerro yhtään mitään. Ennen ne samat liemet on luonto hoitanut lähiojassa ihan kiitettävästi. Nyt vain samassa jäteliemessä on lisäksi noita kemikaaleja jotka vain lisäävät sen luonnon kuormitusta, niin niitten valmistuksessa kuin siellä lähiojassakin. Eihän ne puhdistamot vieläkään toimi niin kun niiden pitäisi, ei yksityiset eikä kunnalliset.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti