keskiviikko 22. toukokuuta 2013

Eikä tuo eurajoki ole ainut ...

Niin surullista kun se onkin joka puolella Suomea tapahtuu saman kaltaisia "inhimillisiä erehdyksiä" joissa "pääsee" milloin mitäkin jätettä vesistöihin, ja kuka tuon kaiken korvaa ja kuka tuosta kaikesta hyötyy.

Korvaukset tietenkin tulee kaikkien yhteisesti maksettavaksi, sekä siivouskulujen ja palauttamisen osalta. Yleensä noista siivouksista ja palautuksista ei ole vastaavaa hyötyä, kun kukaan ei sitä pilattua vesistöä enää saa ennalleen, ei vaikka tehtäisiin mitä toimenpiteitä. Menee muutama sukupolvi että tuo pilattu vesistö palautuu ennalleen, ja se on mahdotonta nykymenolla. Siihen on syykin, nimittäin se, että ennen kun vesistö on edes vähän toipunut edellisestä myrkkypäästöstä, tulee jo seuraava, ja toipumista ei tapahdu. Saman kaltaista toimintaa lähes jokaisessa Suomen vesistössä, ei se eurajoki ole ainoa eikä erikoistapaus. Joen ja vesistöjen vaikutusalueella asuvat ihmiset vain joutuvat sietämään sen lähivesistön pilaamisen.

Hyödyn tietenkin korjaa se joen ja vesistön pilaaja.
Oli sitten vahinko tai suunniteltu toimi, joka tapauksessa se pilaaja ei voi korvata missään muodossa sen vesistön pilaamista. Kun vesistö on pilalla, se on pilalla, ei siitä minnekään pääse. Miten voi korvata sen että koko joki on vuoden käyttökiellossa, uimarantoineen ja virkistyskäyttöineen, sekä myös vesi jota ei saa käyttää peltojen kasteluun eikä mihinkään muuhunkaan, puhumattakaan siitä että se olisi käytettävissä talousvetenä.
Vesistön pilaajan ei tarvitse huolehtia omista velvoitteistaan, eli toimintansa huolellisuudesta ja jätteittensä asiallisesta käytöstä. Tätä kautta tulee pilaajan hyöty, kun ei tarvitse korostaa tuota kaikille yhteistä yhteisen hyvän vaalimista, vaan voi jättää sen koulutuksen ja ja muut "toisarvoiset" asiat jokaisen työntekijän omalle vastuulle. "Vahingon" tapahduttua voikin vain levitellä käsiään, "No ei voi enää mitään tapahtuneelle, tulemme korvaamaan aiheuttamamme vahingon." Kun vain ne teot olisivat puheitten mukaisia.

Samaan liittyy myös nuo valtion virastojen myöntämät "ympäristöluvat" joissa myönnetään ympäristön pilaaminen luvan kanssa, antamalla jokin raja, jollekin päästölle, josta ei ole haittaa luonnolle. Voikin kysyä mikä on haitaton päästö, kun se tuppaa ylittymään jossain vaiheessa, ja sitten taas myönnetään lupa sillekin.
Esimerkkejä löytyy joka puolelta Talvivaarasta eurajokeen ym ym.
Talvivaarasta on kirjoitettu lähes kirjastollinen kirjoituksia muutaman vuoden aikana. Tulvavallit ja varoaltaat vuotaa kuin seula ja mitä tekee ELY keskus muuta kun myöntää lupia taas tuollekin vuodolle ja vesistöt on pilalla, jätettä kaikkialla.
Oma lukunsa taas on tuo eurajoki, jonne aivan luvan kanssa lisätään myrkkyjä ja happoja vain sen vuoksi jotta saadaan nuo ulosteperäiset bakteerit hävitettyä. Ei kai kukaan tuohon hömppään usko, ettei muka nuo hapot ja myrkyt vaikuta mihinkään muuhun joen eliöstöön. Täysin uskomatonta ja vastuutonta toimintaa jonka aluehallintovirasto on hyväksynyt.

Vielä muutama esimerkki nykymenosta joista lehdet kirjoittaa, eli uutiskynnyksen ylitys ja montako vastaavaa jäi huomiotta:
<======================================>

Julkaistu Ilta-Sanomissa: 21.5.2013 9:04


Helsingin Mätäejoessa satoja kaloja tappaneen myrkkypäästön syy on selvinnyt.

Teknoselta kerrotaan, että kyse on ollut inhimillisestä virheestä. Samalla on varmistunut, että päästö on peräisin Teknoksen maalitehtaalta. Teknoksen konsernijohtajan Pekka Rantamäen mukaan yhtiön Pitäjänmäellä sijaitsevalta tuotantolaitokselta vuoti eilen iltapäivällä myrkyllistä liuotinta sadevesiviemäriin.

Rantamäen mukaan vuoto johtui virhekytkennästä. Rantamäki kertoo, että kyse oli yksittäisen työntekijän inhimillisestä virheestä.

Myrkkyvuoto tappoi satoja kaloja. Rantamäki ei osaa arvioida, kuinka paljon liuotinta jokeen on päässyt.

Hänen mukaansa Teknoksella pohditaan, miten eilisen kaltaiset tapahtumat voitaisiin ehkäistä entistä paremmin.

– Koulutusta täytyy lisätä. Lisäksi pitää miettiä teknisiä ratkaisuja, joilla toiminta olisi entistä varmempaa.

Pelastuslaitos ja Helsingin ympäristökeskus selvittävät tapausta yhdessä poliisin kanssa.

Helsingin seudun ympäristöpalvelut sulki eilen illalla useita Mätäjokeen laskevia sadevesiviemäreitä. Veteen laskettiin myös imeytyspuomeja, joilla on mahdollista kerätä vedestä ainakin öljypohjaisia aineita.
STT


<======================================>


Julkaistu Satakunnan Kansa 21.5.2013 18:21 päivitetty 21.5.2013 20:54

Talvivaarasta valui rautapitoista vettä - värjäsi joen oranssiksi

Talvivaaran kaivokselta pääsi tiistaina rautapitoista vettä purkuvesien mukana etelään. Sen vuoksi vesi värjäytyi Lumijoessa ruskeankeltaiseksi muutaman kilometrin matkalla.

Talvivaara keskeytti vesien juoksutukset havaittuaan ongelman.

– Olemme tietoisia asiasta ja ongelman syytä selvitetään. Havainto tuli meille yksityisiltä, sanoo Kainuun ely-keskuksen luonto- ja ympäristövastuun yksikön päällikkö Sari Myllyoja.

Talvivaaran viestintäpäällikkö Olli-Pekka Nissisen mukaan rauta ei ole saostunut kunnolla viimeisessä altaassa, mikä saattaa johtua humuksen pääsystä puhdistusprosessiin.

– Vielä maanantaina näytteet täyttivät lupaehdot. Nyt rauta on noussut pohjasta ja noussut juoksutusputkien tasolle. Juoksutuksen keskeytys on mahdollista, kun ei olla padon ylärajoilla, Nissinen arvioi.

Korjattu aiempaa uutista: Talvivaarassa valutettiin vettä suunnitellusti, joten ongelmana ei ollut vuoto vaan veden rautapitoisuus.
STT

<======================================>



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti