lauantai 11. toukokuuta 2013

Onkohan teollisuudella vaikeuksia jätteiden kanssa.

Niin kuin paikallinen lehti kirjoitti 11.05 2013.

<<<<<<<<<<<<
Vaatimus Eurajoen haitattomasta kemikaalipitoisuudesta on kohtuuton
 Länsi-Suomi | Julkaistu 10.5.2013 klo 22:35

Kauttualla toimivat paperiteollisuusyhtiöt valittivat saamistaan ympäristöluvista yhdessä. Pääosa valituskohteista koskee jätevesiä.
Kauttuan paperiteollisuus vastustaa Eurajoen veden kemikaalipitoisuudelle asetettua ehdotonta raja-arvoa.
Myös joen hyötykäyttöä tulee teollisuuden mielestä voida rajoittaa poikkeustilanteissa.
Jujo Thermal Oy ja Ahlström Tampere Oy Kauttuan tehdas ovat laatineet laitosten ympäristöluvista yhteisen valituksen.
Etelä-Suomen aluehallintovirasto (AVI) päätti luvista runsas kuukausi sitten.
Lue lisää lauantain Länsi-Suomesta

JamiJokinen"

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Onko tämä ymmärrettävä niin, että teollisuudella PITÄÄ olla oikeus heittää jätteensä luontoon ja pilata kaikkien yhteinen, tässä tapauksessa joki. Jopa noista pienistä rajoista valitetaan. Olisi varmaan parempi jos ei mitään rajoja edes olisi.

Joen käyttäjät ja joenvarren asukkaat ovat ilmeisesti hieman eri mieltä asiasta.
Onkohan näitten teollisuuslaitosten henkilöstö myös eri mieltä siitä, jos joenvarren asukkaat käyvät kippaamassa jätteensä noiden laitosten pihoille ja kulkureittien varsille, kunhan se ei ole jatkuvaa ja se tehdään silloin kun sattuu olemaan jätettä pöntössä. Eihän vahingoille tietenkään mitään mahda, kun se kuorma sattuu leviämään juuri siinä tehtaan portilla ja johtajan auton kohdalla. Eihän siitä ole haittaa kun sen yhden kerran, kunnes tulee seuraava satsi. Tässä tapauksessahan se jätteen levittäjä joutuu sen jätteen aiheuttamat haitat korvaamaan.
Vaan kuinkahan on kun se teollisuuslaitos kippaa ne jätteensä jokeen. Valitetaan vain että näin on käynyt ja asialle ei enää mitään mahda, sekä levitellään käsiä. Eikä kukaan puhu mistään korvauksista eikä siivoamisista yhtään mitään.

Sanoisin että tuo on järjetöntä ja vastuutonta toimintaa, oli sitten kyseessä teollisuuslaitos tai kunnan yksityinen vedenpuhdistamo. Kunta vain on pessyt omat kätensä koko jutusta yksityistämällä koko jäteveden käsittelyn.

Kaiken joen kuljettaman jätteen siivoaminen kuuluisi noille teollisuuslaitoksille ja myös sille kunnalle joka tuota jätettä sinne jokeen laskee ja ohijuoksuttaa puhdistamolla. Se kunta kuitenkin on osallisena tuossa JVP laitoksessa.

Se siivous onkin ihan oma juttunsa, josta tulee lisää ongelmia, ja pitkäksi ajaksi.
Jätteitä kipattu jokeen lähes viime vuosituhannen puolivälistä asti, minne ne jätteet on menneet, ellei joen pohjalle tukkimaan virtausta. Kun noita jätteitä joen pohjasta aletaan siivoamaan ja puhdistamaan jokea, sekä avaamaan uomaa, mitähän sieltä lähtee liikkeelle joen virtaaman mukaan, ja mitä se tekee joen alajuoksulla, sekä joen varrella oleville vedenottamoille ja pohjavesialueille.

Joskus tuo siivous on tehtävä, niin valitettavaa kun se teollisuuden kannalta onkin. Siinä vaiheessa ei teollisuus enää olekkaan mukana, ainakaan vapaaehtoisesti, maksamassa joen ruoppausta, tai vähättelee saasteidensa määrää, Kustannukset taas otetaankin verovaroista, kun ne kuuluisi ottaa siltä joka vahingon on aiheuttanut, näinhän se aina menee. Jos käyn kippaamassa jätteeni teollisuuslaitoksen päällikön oven eteen, kai joudun sen siivouksen maksamaan ja siivoamaan sotkut. No teollisuus onkin valtionjohdon erityisessä suojeluksessa, kunhan vain "luvat" on kunnossa ja kaikki menee "lain ja määräysten"  mukaan oikein, niin ei ole mitään vaaraa joutua maksamaan ylimääräistä.
Ellei jätteitten kippaaminen sovi päästörajoihin, niin muutetaan rajoja, koska kuitenkin ne jätteet jonnekkin täytyy järjestää, ja mikä sen helpompi tapa on kun kipata ne viemäriin ja sitä kautta jokeen. Samalla kilisee teollisuuden kassaan rahaa joka kuuluisi joen puhdistukseen, kun päästöä ei "huomata" muutamaan viikkoon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti